Horseback Riding Vacations at the Horse Holiday Farm

select your language

japanesechinese

HOMENEWS FAQ LOCATION CONTACT PRICE LIST RECOMMENDATIONS
>>Contact us info@horseholidays.ie 00353 71 9166152 (USA 011 353 71 9166152) 
Bered dig på att gå som om du hade en gigantisk toarulle mellan benen. Men trots en gnutta hjulbenthet återvänder du med ett förtrollat leende på läpparna. Välkommen till landet som förverkligar alla hästtjejers dröm.
Av Caroline Engvall · Foto: Johan Almblad


- Är det något jag ska tänka på?
På frågan från en hästrostig svenska slipper ett garv ut mellan vindpinade läderläppar.
- Oh yes. Den här hästen är inget för nybörjare.
Och så klatschar gårdsägaren Tilman Anhold till två meter höga huntern Betty i baken - and off we go.


Men tryck på rewind och spola tillbaks tiden några år. Hamna vid åren då vi hästbrudar hängde i stallet och ville vara som De Stora Tjejerna. Då vi köpte ryktborstar för hela veckopengen, då vi låg uppe efter läggdags och läste hästböcker. Serien hette Den Gröna Ön och de sjuttiotaliga bilderna av saftigt gröna vidder har ristat sig fast i minnet.
Dit ville jag. Där ville jag rida.


Men medan åren gick förändrades drömmarna. Att hinka drinkar på Kos blev viktigast i världen. Eller varför inte kuska jorden runt med en sliten ryggsäck i släptåg? Tills någon plötsligt tog med sig en hel hög inspiration tillbaka från sin resa till Irland. Dublin, visst, Guinness, sure - men minnet plockade fram den där barndomsbilden av hovar som flög över klöverklädda slättland.
Så blev det också.
Med drömhästen Shamrock (Irlands nationalklöver) från boken i barnsligt minne knackar jag på dörren till Horse Holiday Farm och möts av ett Gunde Svanigt "Skynda, skynda nu är det bråttom", för dagens ritt är lång och den lilla gruppen är redan sen. På med låneskor, på med lånebyxor, glöm eventuella lånehjälmlöss och upp på mastodontpållen.
Det är här jag frågar.
Får till svar att den här hästen är inget för nybörjare.
Klatsch, och Betty styltar iväg med gigantiska Christian Olsson-steg


Sedan forsar all stress av. Tystnaden sänker sig över tjejtjattret och hästhovar stora som paraboler kliver fram över strandens stenar med en knappnåls träffsäkerhet. Det är en känsla av total tillit.
Tidvattnet drar ut i perfekt tid för att pärlbandet hästar ska ta sig över sundet, där sälarna ligger och vinkar på en mittplätt. Där fräser havet in mot stranden, där strålar solen, där vajar frodiga grästuvor så gröna att de bländar. Bilden är som det perfekta vykortet av den gröna ön - och det är ett privilegium att få utforska det till hovs. Men plötsligt sprängs lugnet av vår ukrainske guide Vitalis fråga.
- Kan ni galoppera? undrar han.
En av gruppens stackars nybörjare hinner knappt mumla "nej" innan hästarna drar iväg.
Sedan tåras ögonen och salt snor yr. När första fartskräcken lagt sig blir hovklappret över den diamanthårda stranden som ett mantra. Byxorna prickas av sand, fötterna domnar av de maratonsträckor stranden bjuder och grenen formas allt mer till ett permanent träningsvärkigt U.
Men vad gör det?
Drömmen är uppfylld.
Och den var helt klart bättre än boken.

Faktaruta
Hästsemester på Irland:
Över hela ön finns över 250 ridcentra som passar alla plånböcker, tidsscheman och smaker. Är du nybörjare finns enkla dagsturer med guide, medan den mer erfarne ryttaren kan få en karta, en häst och bege sig ut på en egen 14-dagars ritt med förbokade bed & breakfasts. Du kan också välja jaktsemester,
Eller varför inte passa på att ta engelsklektioner på samma gång?
Mer info om ställen och bokning finns på www.ehi.ie.

Irländska hästar: De pållar som används på turridning är mestadels Irish hunters (kända för att de är goda hoppare med stabilt lynne) samt itländska connemaraponnies.

Mat: Irländarna äter själva gärna kål och stuvning innanför hemmets väggar, men på restaurang är det inspiration från det engelska köket som gäller. På västkusten hittar du dock gott om färsk sea food.
Klimat: "When you can see the mountains it means that it is going to rain. When you can't see them it means that it is already raining!" Så lyder ett irländskt ordspråk. Packa regntåliga kläder året om och var beredd på både vind och vått.


Tilman and Colette Anhold
Horse Holiday Farm Ltd.
Grange County Sligo Ireland
Telephone : (071) 9166152
Fax : (071) 9166400
From Europe Telephone : 00 353 71 9166152
Fax : 00 353 71 9166400

Formular: Anfrage und Reservierung

Anreisemöglichkeiten zur Horse Holiday Farm


The Horse Holiday Farm is Bord Fáilte (Irish Tourist Board) approved and
a member of A.I.R.E., the Association of Irish Riding Establishments.

 
Internet Service: www.cara-marketing.de